Janneke en Tim's blog

Hi! Leuk dat je even komt kijken op m'n nestje online. Ik ben Janneke, 42 jaar, modegek, en moeder van een kleine, lieve vent. Ik ben inmiddels 15 jaar gelukkig getrouwd met Tim, fotograaf van beroep. Ikzelf werk als bedrijfsadviseur binnen het MKB. Ik doe m'n werk met veel plezier - soms ben ik een beetje jaloers op de vrijheid van Tim. Ik schrijf met veel liefde stukjes over dingen die ik in mijn werkleven tegenkom. Dat kan van alles zijn, de blog is dan ook voor een breed publiek bedoeld. Hopelijk heb je er wat aan. Kom je nog eens terug? Liefs, Janneke

Aanvraag voor een vergunning? Wees volledig en concreet!

Consulting Blog

Iedereen krijgt in zijn leven wel eens te maken met het aanvragen van een vergunning. Soms is het met het invullen van een A4-tje geregeld, een kleine formaliteit dus. Maar vaak dient u de aanvraag te doen bij een overheid en krijgt u te maken met bureaucratie. Dat klinkt wellicht negatief maar heeft ook een positieve kant. Als een vergunningverlener te makkelijk zou zijn, zou het ook zomaar een zootje ongeregeld kunnen worden. Regels zijn belangrijk om een bepaalde orde te houden.

Volledigheid

Gaat u een aanvraag vergunning doen, werk dan mee zoals de vergunningverlener dat graag wil. Ook al vindt u het veel werk en worden er lastige vragen gesteld, vul in wat nodig is en wees zo volledig mogelijk. De behandelaar van uw aanvraag heeft die informatie blijkbaar nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Hij is ook meestal degene die de beslissing neemt over uw aangevraagde vergunning. Maar hij dient ook verantwoording af te leggen aan een hogere leidinggevende. Vult u bepaalde gegevens niet in of laat u bepaalde vragen onbeantwoord? Dan is de kans groot dat u de onvolledige aanvraag retour gestuurd krijgt. Omdat overheden vaak ruim de tijd willen hebben voor de behandeling, bestaat de kans dat dat pas na weken gebeurt. Al die tijd bent u dus kwijt en eigenlijk begint uw aanvraag voor deze vergunning weer helemaal opnieuw. Daar bent u absoluut niet bij gebaat!

Concrete informatie

Soms komt u tijdens het invullen van uw aanvraag vergunning een paar vragen tegen die u niet begrijpt of lastig vindt: wat moet ik hier nou toch invullen? Hierbij geven we het advies om niet alleen volledig te zijn, maar ook concreet. Een behandelaar heeft niets aan vage antwoorden die niet de juiste informatie geven. Twijfelt u? Neem dan contact op en vraag om uitleg. Bent u namelijk niet concreet en duidelijk genoeg in uw antwoorden, dan bestaat opnieuw de kans dat u uw aanvraag terug gestuurd krijgt.

Een goede voorbereiding …

Heeft u haast met het indienen van uw aanvraag? Zorg dan dat u goed bent voorbereid, al voordat u gaat invullen. Uiteraard zoekt u uit bij welke instantie u een aanvraag moet indienen (om te voorkomen dat u bij het verkeerde overheidsloket bent). Maar u kunt zich ook al vast inlezen. Hoe is de procedure precies? Welke tijd staat daarvoor? Welke informatie is vereist? Als u daar de antwoorden al op weet, gaat het invullen van de papieren vast een stuk sneller. Daarnaast kunnen adviesbureau's als WDAdvising BV ook helpen bij met een aanvraag. U voorkomt ook dat u straks in tijdnood komt, als uw wachttijd voor het verkrijgen van de vergunning is ingegaan.

Delen

4 juni 2020