Janneke en Tim's blog

Hi! Leuk dat je even komt kijken op m'n nestje online. Ik ben Janneke, 42 jaar, modegek, en moeder van een kleine, lieve vent. Ik ben inmiddels 15 jaar gelukkig getrouwd met Tim, fotograaf van beroep. Ikzelf werk als bedrijfsadviseur binnen het MKB. Ik doe m'n werk met veel plezier - soms ben ik een beetje jaloers op de vrijheid van Tim. Ik schrijf met veel liefde stukjes over dingen die ik in mijn werkleven tegenkom. Dat kan van alles zijn, de blog is dan ook voor een breed publiek bedoeld. Hopelijk heb je er wat aan. Kom je nog eens terug? Liefs, Janneke

Adviesbureau ruimtelijke ordening

Consulting Blog

Ruimtelijke ordening is het zo goed mogelijk indelen van een leefruimte waarbij het voldoet aan een groot aantal verschillende regels. Bij het indelen van de ruimtes wordt rekening gehouden met individuele wensen, maar ook bijvoorbeeld met gemeentelijke plannen. Een adviesbureau ruimtelijke ordening houdt zich bezig met het adviseren omtrent het indelen van deze leefomgevingen. 

Bestemmingsplan

Bij ruimtelijke ordening komt een hele hoop kijken. Zo moet er rekening gehouden worden met de locatie van de project, maar ook met het bestemmingsplan. Een bestemmingsplan is een plan wat de gemeente gemaakt heeft waar precies in staat op welke locatie welke soorten gebouwen mogen staan. Ook staat er in het bestemmingsplan vermeld waar bijvoorbeeld wegen en groenvoorzieningen mogen komen. Een bestemmingsplan moet altijd uit drie onderdelen bestaan. - Een toelichting waarin vernoemd wordt wat de verschillende kenmerken van wijken en leefomgevingen zijn.  - De regels wat betreft de bebouwing van wijken en leefomgevingen.  - Een kaart waarop aangegeven is waar de bebouwing en wijken zich bevinden. Het bestemmingsplan wordt altijd door de gemeente gepubliceerd en is voor elke inwoner ook inzichtelijk.   

Ruimtelijke ordening

De ruimtelijke ordening is dus het proces waarin al deze dingen ingedeeld worden. Zoals aangegeven is dit aan heel veel regels ondervonden. Zo moet de bepaalde leefomgeving niet in overtreding zijn met het bestemmingsplan van de gemeente. Wanneer iemand bijvoorbeeld een park wil openen op een bepaalde locatie dan mag dit niet in overtreding zijn met het bestemmingsplan die de gemeente heeft opgesteld. Een adviesbureau voor ruimtelijke ordening als WDAdvising BV kan u dus helpen wanneer u tegen bepaalde regels aanloopt of gewoon hulp nodig heeft met het maken van een plan die te maken heeft met ruimtelijke ordening of het bestemmingsplan van de gemeente waar u in woont.   

WRO

In Nederland geldt de WRO. Dit is de Wet Ruimtelijke Ordening. In deze wet wordt eigenlijk alles vastgelegd wat te maken heeft met ruimtelijke ordening en bestemmingsplannen. Ook worden in deze wet de regels vastgelegd met betrekken tot de wijzigingen in de plannen die gemaakt zijn door de gemeente. Ook staan er in deze wet de rechten en plichten van burgers vernoemd wat betreft ruimtelijke ordening en de bestemmingsplannen.   

Tot slot

Ruimtelijke ordening is dus het proces wat zich bezig houdt met het indelen van eigenlijk alle ruimte in heel Nederland. De gemeente maakt bestemmingsplannen waarin vermeld wordt welke plekken gereserveerd zijn voor bepaalde bestemmingen. Een adviesbureau ruimtelijke ordening geeft advies over deze regels en plichten. Ook staan de regels vernoemd in de Wet Ruimtelijke Ordening.

.

Delen

12 december 2018