Janneke en Tim's blog

Hi! Leuk dat je even komt kijken op m'n nestje online. Ik ben Janneke, 42 jaar, modegek, en moeder van een kleine, lieve vent. Ik ben inmiddels 15 jaar gelukkig getrouwd met Tim, fotograaf van beroep. Ikzelf werk als bedrijfsadviseur binnen het MKB. Ik doe m'n werk met veel plezier - soms ben ik een beetje jaloers op de vrijheid van Tim. Ik schrijf met veel liefde stukjes over dingen die ik in mijn werkleven tegenkom. Dat kan van alles zijn, de blog is dan ook voor een breed publiek bedoeld. Hopelijk heb je er wat aan. Kom je nog eens terug? Liefs, Janneke

Het uitbesteden van je administratie (voor het MKB)

Consulting Blog

Zelf doen of uitbesteden?

De administratie: het is voor veel bedrijven een een steeds terugkerend noodzakelijk kwaad, waar men het liefst zo min mogelijk tijd en geld aan wil besteden. Als bedrijfseigenaar heeft u het nou eenmaal druk genoeg met het draaiende houden van uw bedrijf en het maken van zoveel mogelijk winst. Maar wat voor bedrijf u ook heeft, u kunt nooit om uw administratie heen. Iedereen moet belasting betalen en om uw belastingaangifte goed te kunnen doen, moet u wel al uw gegevens op orde hebben. Als directeur kunt u dan verschillende dingen doen: u kunt als u er geen extra geld aan wilt uitgeven er toch maar zelf voor gaan zitten om uw administratie goed op orde houden. U kunt echter daar ook een medewerker voor aanstellen. In grote bedrijven gebeurt dit ook meestal. Dan is er vaak een aparte financiële afdeling, die verantwoordelijk is voor de complete administratie. Dat wil niet zeggen dat u als directeur dan nergens meer naar hoeft te kijken. U draagt zelf als directeur altijd de eindverantwoordelijkheid. Maar u speelt dan vooral een controlerende rol. Het uitvoerende werk wordt door uw werknemers gedaan. Als derde optie kunt u de complete administratie ook uitbesteden aan een extern iemand. Er zijn gespecialiseerde bureaus die de administratie voor MKB verzorgen. 


De voordelen van het uitbesteden van uw administratie

Dit kost u natuurlijk wel geld omdat u deze mensen uiteraard moet betalen voor het uitvoeren van hun werkzaamheden. Maar sta er eens bij stil hoeveel tijd het u kost als u zelf dit werk moet gaan uitvoeren. Die tijd kunt u niet besteden aan andere dingen die te maken hebben met het vergroten van uw omzet. Daarnaast zijn administratiekantoren erin gespecialiseerd om administraties te verzorgen. Zij beschikken daarvoor over de benodigde kennis en zijn daardoor veel sneller dan u als onervaren administrateur. U mag er ook vanuit gaan dat u wanneer u de administratie door een externe bedrijf laat uitvoeren, alles goed op orde is, en bijvoorbeeld uw belastingaangifte in één keer correct wordt gedaan. Dit scheelt u veel extra werk, en u bespaart mogelijk naheffingen doordat wellicht de verstrekte gegevens, die u zelf had verstrekt niet correct waren. Van een administratiekantoor mag u nou eenmaal verwachten dat haar medewerkers volledig op de hoogte zijn van alle wet- en regelgeving, veranderingen en nieuwe ontwikkelingen op administratief en fiscaal gebied. Het wil dus niet altijd zeggen dat u wanneer u uw administratie uitbesteedt u per definitie duurder uit bent. De tijd en de energie die u overhoudt omdat u niet zelf uw administratie hoeft te verzorgen, kunt u besteden aan uw bedrijf en dat levert u juist weer winst op. Waarom zou u het uzelf moeilijk maken als er mensen zijn die dit stuk werk van u over kunnen nemen?

 

Kijk op AEC Uden voor een deskundige partij waar u onderdelen van uw bedrijfsadministratie aan kunt toevertrouwen.

Delen

25 augustus 2017